Bismillah

Bismillah

U utorak, 13. oktobra, nova 1437. hidžretska godina

Sa zalaskom sunca, 13. oktobra u 18.13 sati nastupa Nova 1437. hidžretska godina. Tim povodom, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo će tog dana poslije akšam-namaza u Kuvajtskoj džamiji na Čengić Vili organizirati...



Sa zalaskom sunca, 13. oktobra u 18.13 sati nastupa Nova 1437. hidžretska godina.
Tim povodom, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo će tog dana poslije akšam-namaza u Kuvajtskoj džamiji na Čengić Vili organizirati svečanu akademiju pod nazivom “Putevima Hidžre“.
U okviru programa biće održana prigodna predavanja, a nakon toga će u 20.15 sati na platou ispred džamije biti upriličen vatromet, najavljuju iz Vjersko-prosvjetne službe Medžlisa IZ Sarajevo.
Prvi muharrem je prvi dan hidžretske godine. Riječ “hidžretun” u arapskom jeziku znači seobu, a hidžretun-nebijji označava seobu Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu 622.g. po Isa a.s.
Izlazak (hidžra) trajao je tri mjeseca, a posljednji su Mekku napustili Muhammed a.s. i njegov najvjerniji prijatelj, sljedbenik i prvi politički nasljednik Ebu Bekr, a odmah za njima i hazreti Alija, jedan od najjačih Poslanikovih a.s. uzdanika.
Hidžra Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu jedan je od najvažnijih događaja u historiji islama. Ona predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u ukupnoj povijesti muslimana, ali i čovječanstva te ga muslimani danas obilježavaju uz prigodan program, mevludom, edukativnim predavanjima o historijsko-političkom značaju hidžre.
Danas nekoliko miliona ljudi u svijetu je u seobi, živi hidžru. Bježeći od ratova, izbjeglice pokušavaju pronaći svoje utočište, svoje ensarije, domaćine, prolazeći kroz sav čemer, strah, smrt i bol progonstva.
U Kur'anu se o hidžri kaže: “One koji se isele Allaha radi, nakon što su bili progonjeni, Mi ćemo još na ovome svijetu na lijepo mjesto smjestiti; a nagrada na onome svijetu biće još veća – kad bi oni samo znali!” (En-Nah-Pčele, 41).

FOKUS